ELA a publicat un pliant explicativ despre regulile de conducere și de odihnă

Perioada de odihnă zilnică regulată
O perioadă obișnuită de odihnă zilnică este de cel puțin 11 ore. O puteți împărți în două perioade:
1. o perioadă neîntreruptă de minim 3 ore; si
2. o perioadă neîntreruptă de minim 9 ore.
Perioada de odihnă zilnică redusă

Mai puțin de 11 ore, dar cel puțin 9 ore. Maxim trei perioadele de odihnă zilnice reduse pot fi luate între oricare două perioade de repaus săptămânal. Trebuie să fi încheiat o perioadă de odihnă zilnică în 24 de ore după încheierea perioadei anterioare de repaus zilnic sau săptămânal. O nouă perioadă de 24 de ore începe când se reia din nou munca după o perioadă de odihnă zilnică sau săptămânală regulamentară.

Repaus zilnic în cazul echipajului

În termen de 30 de ore de la încheierea unei perioade de repaus zilnic sau săptămânal, trebuie să fi luat o nouă perioadă de odihnă zilnică de cel puțin 9 ore dacă este echipaj la bordul autovehiculului. Acest lucru se aplică fiecărui șofer.
Repaus săptămânal

O perioadă obișnuită de odihnă săptămânală este de cel puțin 45 de ore. O perioada de odihnă săptămânală este de cel puțin 24 de ore, dar mai puțin de 45 de ore.
Repausul săptămânal trebuie să înceapă nu mai târziu de 144 de ore (6 x 24 de ore) după perioada anterioară de odihnă săptămânală.

În 2 săptămâni fixe consecutive (de luni până duminică) trebuie efectuate:
● două perioade regulate de odihnă săptămânală (minim 45 de ore fiecare); sau
● o perioadă de odihnă săptămânală obișnuită (minim 45 de ore) și o perioadă de odihnă săptămânală redusă (minim 24 de ore).

Dacă luați perioada de repaus săptămânal redusă, reducerea trebuie compensată prin luarea unei perioade echivalente de repaus în bloc atașată unei alte perioade de repaus cu cel puțin 9 ore înainte de sfârșitul celei de-a treia săptămâni, următoare săptămânii în care a avut loc repausul redus.
Reguli pentru timpii de conducere

Timp zilnic de conducere
Maxim 9 ore. Puteți depăși 9 ore, dar nu mai mult de două ori pe săptămână și apoi până la maximum 10 ore.

Conducere săptămânală/de două ori pe săptămână

Maxim 56 de ore într-o săptămână. Nu mai mult de 90 de ore în 2 săptămâni.

Pauza

După ce ați condus timp de 4.5 ore, trebuie să faceți o pauză de cel puțin 45 de minute (cu excepția cazului în care vă luați o perioadă de odihnă). O pauză poate fi împărțită în două părți și trebuie luată în timpul perioadei de condus de 4.5 ore. Pauza poate fi împărțită după cum urmează:
1. minim 15 minute, pentru prima parte; si
2. cel puțin 30 de minute, pentru a doua.

SURSA: https://www.ela.europa.eu/