În atenția societăților și salariaților din domeniul
Transporturilor Rutiere de Mărfuri și Prestații Logistice,

Sector de activitate care trebuie să își continue activitatea pentru a permite izolarea și pentru a lupta împotriva răspândirii COVID-19, pornind de la Planul de continuitate elaborat de autoritățile statului.

Transporturile, actor esențial
Activitățile de transport rutier de mărfuri și prestații logistice fac parte din activitățile considerate esențiale pentru desfășurarea vieții populației. Acestea permit, efectiv, circulația tuturor mărfurilor pe teritoriul național, mai ales a celor vitale pentru populație și necesare continuării activității economice. În acest sens, societățile care desfășoară acest tip de activități au o obligație față de stat și față de cetățeni de a-și continua activitatea.
Societățile de transport trebuie să ia măsuri care să asigure protejarea sănătății și siguranța angajaților pe durata acestei crize sanitare fără precedent. Mai exact:
-măsuri de prevenire a riscurilor profesionale
-măsuri de informare și de formare profesională
-adoptarea unei organizări și a unor mijloace adaptate situației
Salariații trebuie să respecte indicațiile primite de la angajatori, având obligația de a avea grijă de propria lor sănătate și siguranță, precum și a celorlalte persoane cu care intră în contact pe durata desfășurării activității.

Pentru conducătorii auto se recomandă următorii pași esențiali în derularea oricărei acțiuni:
-Dacă vehiculul este folosit de mai mulți utilizatori, se dezinfectează cheile și interiorul vehiculului de fiecare dată când se schimbă utilizatorul, se dezinfectează manetele de comandă.
-Dacă este posibil, atribuiți câte un vehicul pentru fiecare conducător, pe tură. În caz contrar, vor fi prevăzute modalități de dezinfectare la fiecare schimbare de tură (manete, rampă sau transpalet, volan, schimbător de viteze, tablou de bord, cabină…).
-Instrumente de lucru individuale pentru fiecare conducător (telefon tabletă, etc).

Pregătiți pentru fiecare conducător un kit absolut necesar în vehicul:
-rezervă de apă și săpun, șervețele de unică folosință sau gel dezinfectant pe bază de alcool, prosoape, saci menajeri, hârtie igienică, etc
-trusă de reparații în caz de pană, etc
-mijloc de comunicare portabil cu încărcător adaptat, pentru fiecare conducător
-documentele obligatorii, mai ales adeverința derogatorie de deplasare profesională
-organizarea unei activități în ture și identificarea locurilor în care conducătorii pot opri pentru a lua o pauză de masă sau pentru a merge la toaletă. Este recomandat ca aceștia să aibă la ei mancare la pachet.

Măsuri de organizare a activității în cadrul serviciilor de Transport/Condus
-va fi preferată afectarea fixă a unui vehicul pentru fiecare conducător.
-pentru limitarea riscurilor sanitare, atunci când descărcarea obligatorie a cardurilor conducătorilor auto și a tahografelor nu este efectuată prin mijloace automate, la distanță, securizate, frecvența descărcării manuale trebuie limitată. În lipsa produselor dezinfectante adaptate, salariatul trebuie să se spele pe mâini înainte și după descărcarea manuală.
-curățarea vehiculului și a cardului conducătorului auto (volan, manete, tablou de bord, chei, butoanele de comandă manuală a haionului și a cabinei) de către conducător la sfârșitul programului, cu produse dezinfectante adaptate.
-va fi preferată distribuirea de obiecte individuale pentru fiecare conducător/livrator (transpalet, tabletă, telefon, etc)

Sunt reamintite măsurile prevăzute de Decretul n° 2020-293 din 23 martie 2020 privind măsurile generale necesare pentru a face față epidemiei de covid-19 în cadrul stării de urgență sanitară :
-pentru realizarea operațiunilor de transport de mărfuri, măsurile de igienă și distanțare socială, așa numitele limitări, definite la nivel național, trebuie respectate de conducătorii vehiculelor de transport, precum și de personalul din locurile de încărcare sau descărcare. Atunci când locurile de încărcare/descărcare nu sunt prevăzute cu un punct de alimentare cu apă, aceste spații vor fi dotate cu gel dezinfectant pe bază de alcool.
-punerea la dispoziție a unui flacon de gel dezinfectant pe bază de alcool sau a unei rezerve de apă și săpun sau șervețele dezinfectante, pentru fiecare vehicul, pentru a asigura spălarea regulată pe mâini.
-predarea și semnarea documentelor de transport se vor realiza fără contact între persoane. Nu poate fi solicitată semnarea unui document, indiferent de formatul său, decât de către destinatar sau de către reprezentantul acestuia.
-livrarea va fi efectuată în locul indicat de beneficiarul comenzii, care figurează pe documentul de transport.
-în cazul livrărilor la domiciliu, după contactarea destinatarului sau a reprezentatului acestuia, șoferii lasă coletele în fața ușii, implementând metode alternative care să confirme livrarea în bune condiții și nu solicită semnătura destinatarului.

Pregătirea activității:
-Coada de așteptare: rămâneți în cabină
-este indicat să aveți numărul de telefon al persoanei de contact de la locul de încărcare/descărcare
-este indicat să vă informați asupra regulilor aplicabile la intrarea în zona de intrare, zona de parcare sau zona de așteptare, precum și asupra punctelor la care veți acea acces sau care vi se vor pune la dispoziție pe perioada pandemiei, în spațiile de livrare (grupuri sanitare, cafenele, etc).
– este indicat să vă informați asupra regulilor de încărcare/descărcare pentru a determina limitele de distanțare față de salariații locului respectiv (între persoane, dar și în ceea ce privește vehiculul și încărcătura), dar și cele privind rampele de încărcare/descărcare, intrările în depozite, uzini, etc.
-dacă livrarea se face către un particular, menționați în SMS sau email ora livrării, măsurile de siguranță de respectat de către client (distanță) și modalitățile de predare a pachetelor. Lăsați pachetele la usă. Nu solicitați semnătura.

Realizarea activității:
-încărcați la final ceea ce se va livra prima oară pentru a limita manipularea mărfurilor
-respectați distanța de siguranță atunci când există mai mulți livratori
-păstrați legătura cu societatea dumneavoastră pentru o gestiune mai bună a situațiilor neprevăzute
-nu participați la operațiunea de livrarea dacă participarea dumneavoastră nu este esențială
-asigurați-vă că sunteți singur pe durata ancorării încărcăturii, dacă aceasta este necesară
-evitați contactul fizic direct sau indirect cu personalul de la locul de descărcare, pe durata livrării: pixuri de unică folosință, scanarea coletelor, evitați semnarea electronică folosind degetul, livrarea mărfurilor se face cu ajutorul un cărucior sau direct jos sau pe o masă, în prezența clientului, fără a fi predate direct în mână. Dacă acesta este de acord, înlocuiți semnătura clientului, de exemplu, cu o poză a acestuia împreună cu pachetul livrat
-nu vă atingeți fața fără să vă spălați pe mâini cel puțin după fiecare livrare, cu apă și săpun, șervețele sau gel dezinfectant pe bază de alcool. Aruncați deșeurile într-un sac menajer pe care îl păstrați în cabină și curățați zonele pe care le atingeți frecvent

Verificarea activității:
-verificași lista lucrurilor de care aveți nevoie în vehicul la fiecare schimbare de tură (de exemplu: apă, săpun, gel dezinfectant pe bază de alcool, alte consumabile)
-curățați cabina
-verificați starea de funcționare a vehiculului (cauciucuri, parbriz, ștergătoare, etc) pentru a nu fi obligați să mergeți la service pentru a le repara
-aruncați deșeurile la finalul turei, curățați cabina, reaprovizionați kitul de dezinfectare (apă, săpun, gel dezinfectant pe bază de alcool și alte consumabile)
În cazul în care unul dintre angajați prezintă simptome specifice (tuse, febră, dificultăți respiratorii) va anunța angajatorul care îl va îndruma conform protocoalelor existente. În caz de tuse sau febră se recomandă consultarea medicului curent, în caz de tuse, febră, dificultăți de respirație, stare generală de rău, se recomandă apelarea serviciului de ambulanță. Salariatul va fi izolat, iar zona de lucru dezinfectată.

Pentru organizarea prevenirii și pentru continuarea activității, furnizați angajaților dumnevoastră adeverința justificativă de deplasare profesională, completată corespunzător, în varianta sa actualizată.

Ce trebuie să știți despre coronavirus?
Cum vă protejați și cum îi protejați pe ceilalți?
-spălați-vă des pe mâini
-tușiți sau strănutați în pliul cotului sau într-un șervețel de unică folosință
-nu dați mâna și nu vă îmbrățișați
-o măsură de prevenție recomandată este purtarea măștii de protecție. În acest sens conducătorii auto vor fi instruiți în legătură cu modalitatea corectă de purtare, echipare, dezechipare cu mască. Gura și nasul reprezintă căile de acces prin care virusul pătrunde în corp. Purtarea măștii, precum și respectarea recomandărilor de distanțare și de evitare a contactului cu alte persoane, suprafețe contribuie la diminuarea riscurilor și nu trebuie să reprezinte un sentiment de vulnerabilitate.
Cum se transmite?
Două dintre modalitățile de răspândire sunt:
-atunci când sunteți atins de o picătură de salivă, când o persoană infectată strănută sau tușește în apropierea dumneavoastră
-atunci când puneți mâna pe un obiect contaminat și vă atingeți fața, este suficient să duceți mâna la față după ce ați atins un obiect sau o suprafață contaminate, crescând astfel riscul de contaminare

Care sunt semnele?
-febră, tuse, dureri de cap, oboseală, dureri în gât, dureri musculare, respirație greoaie